Polycon

Ohje henkilöasiakkaan puolesta-asiointiin

Tässä ohjeessa kerrotaan:

Puolesta-asioinnin edellytykset palse.fi-portaalissa

Kun kirjaudut palse.fi-portaaliin ja haluat asioida toisen puolesta, oikeutesi tarkistetaan Suomi.fi-valtuuksien avulla väestötietojärjestelmästä ja valtuusrekisteristä.

Puolesta-asioinnin oikeudet tarkistetaan Suomi.fi-valtuuksien avulla väestötietojärjestelmästä ja valtuusrekisteristä. Suomi.fi-valtuuksiin tulee tunnistautua suomalaisilla pankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai varmennekortilla. Jos sinulla ei ole suomalaista tunnistusvälinettä, et voi valtuuttaa Suomi.fi-valtuuksissa.

Asiointiin toisen henkilön puolesta ei aina ole oikeutta tai sitä ei voida luotettavasti päätellä rekisteritiedoista. Tietosuojasyistä palse.fi-portaalille välitetään ainoastaan tieto, onko asiointi mahdollista vai ei.

Palse.fi-portaalin henkilöasiakkaan asioinnin yhteydessä tarkasteltavat valtuudet ovat Terveydenhuollon asioiden hoito sekä Sosiaalihuollon asioiden hoito 

Puolesta-asioinnin valtuuksien antaminen toiselle

Täysi-ikäinen voi valtuuttaa toisen hoitamaan omia asioitaan, jos hänellä on suomalainen henkilötunnus tai voimassa oleva ja vahvistettu ulkomaalaisen tunniste (UID) ja käytössä Finnish Authenticator -sovellus. Valtuuksien antaminen tapahtuu Suomi.fi-palvelussa, osoitteessa suomi.fi.

Lue lisää suomi.fi-palvelun sivuilta:
Valtuuksien antaminen henkilönä (https://www.suomi.fi/ohjeet-ja-tuki/valtuudet/henkilon-valtuudet/valtuuksien-antaminen-henkilona)
Näin annat omatoimisesti valtuuksia omien asioiden hoitamiseen (https://www.suomi.fi/ohjeet-ja-tuki/valtuudet/henkilon-valtuudet/valtuuksien-antaminen-henkilona/nain-annat-omatoimisesti-valtuuksia-omien-asioiden-hoitamiseen)

Alaikäisen lapsen puolesta asiointi

Alaikäisen lapsen puolesta asiointiin ei tarvita erillistä valtuutta. Jos asioit alaikäisen lapsen puolesta, tunnistaudu ensin itse palveluun Suomi.fi-tunnistautumisen kautta.

Alaikäisen lapsen puolesta ei kuitenkaan ole mahdollista asioida seuraavissa tilanteissa:
– Lapsi on huostaanotossa
– Lapsella on turvakielto
– Lapsen toisella huoltajalla on turvakielto
– Lapsen huollonjaossa on tehty määräys tai sopimus muuhun kuin asumiseen liittyen

Palse.fi-portaali ei asiointipalveluna rajoita puolesta-asiointia alaikäisen lapsen iän perusteella.

Valtuuksista lisätietoja löydät Suomi.fi sivuilta: https://www.suomi.fi/ohjeet-ja-tuki/tietoa-valtuuksista/toisen-henkilon-puolesta-asiointi

Puolesta-asiointi

Asioidaksesi toisen henkilön puolesta, kirjaudu ensin portaaliin henkilöasiakkaana omilla tiedoillasi. Toisen puolesta asioivan henkilön tulee tunnistautua palveluun asiointipalveluun henkilökohtaisilla suomalaisilla tunnistusvälineillä.

Aloita toisen henkilön puolesta-asiointi klikkaamalla sivun oikeassa yläreunassa olevaa painiketta Siirry puolesta asiointiin.

Siirry hakemaan voimassaolevat asiointivaltuudet klikkaamalla Siirry asioimaan -painiketta. 

Seuraavaksi sinut ohjataan suomi.fi-asiointivaltuutussivulle. 

Lisää valinta sen henkilön kohdalle, jonka puolesta olet asioimassa. Jatka palse.fi-portaaliin asiointiin puolesta-asioijan roolissa, valitsemalla Valitse ja siirry asiointipalveluun. 

Voit myös siirtyä suomi.fi-palveluun tekemään valtuuspyynnön, klikkaamalla painiketta Pyydä valtuuksia. Valtuuden voimaantulo edellyttää valtuuttajan hyväksyntää. 

Valitse ja siirry asiointipalveluun -valinnan jälkeen sinut ohjataan takaisin palse.fi-portaaliin puolesta-asioijan roolissa. 

Asioinnin päätteeksi voit joko palata takaisin omiin tietoihisi, klikkaamalla Palaa omaan asiointiin tai kirjautua ulos palse.fi-portaalista, klikkaamalla Kirjaudu ulos.