Uutiset

UDI - yksilöllinen tuotetunnistus

UDI eli Unique Device Identification on tunniste, jota käytetään lääkinnällisten laitteiden tunnistamiseen sekä esimerkiksi tuoteväärennösten estämiseen ja takaisinkutsujen helpottamiseen. Tunniste on ollut Yhdysvalloissa käytössä jo toistakymmentä vuotta, ja sitä ollaan asteittain ottamassa käyttöön myös EU-alueella lähivuosien aikana. Tunnistetta ryhdytään varsinaisesti vaatimaan ensimmäisen vaiheen myötä keväällä 2021, mutta tunnisteen käyttö on ollut mahdollista jo aikaisemminkin.

Effectorissa UDI-tunnistetta tuetaan joulukuusta alkaen. Aluksi tunniste otetaan käyttöön laitteissa ja apuvälineissä, joihin se voidaan tallentaa yhtenä lisätietona. Tunniste tallennetaan kokonaisuudessaan, ja siitä voidaan lisäksi tulkita erikseen määriteltyjä osia, kuten sarjanumero. UDI toimii aikanaan myös laitteeseen liittyvissä tiedoissa avaimena eurooppalaisessa lääkinnällisten laitteiden tietokannassa EUDAMEDissa.

UDI-tunnisteen käyttöönotolle eri kohteissa on useampia eri siirtymäaikoja, asteittain aina vuoteen 2027 saakka, ja niinpä Effectoriin on tiedossa tähän toiminnallisuuteen liittyviä päivityksiä vastaisuudessakin. Seuraavana kehitysaskeleena UDI-tunnisteen tuki on suunnitteilla hoitotarvikejakeluun. UDI-tunnisteen tulosta Effectoriin tiedotetaan asiakkaita lähempänä tarkemmin.