Uutiset

Henkilökohtaisen budjetin kokeilut päättyvät – mitä kokeiluista opittiin?

Sosiaali- ja terveysministeriön koordinoimassa valinnanvapauden palvelusetelikokeilussa (Palvelut asiakaslähtöisiksi -kärkihanke) on vuosina 2018-2019 selvitetty henkilökohtaisen budjetin käyttöä asiakkaan valinnanvapauden ja asiakaslähtöisen sote-palvelujen tuottamisen mahdollistajana. Kokeiluhankkeiden loppuraportteja laaditaan parhaillaan ja kokeilut päättyvät virallisesti kuun lopussa.

Henkilökohtaisen budjetin kokeilun ovat omissa organisaatioissaan läpivieneet muun muassa Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri sekä Vaasan kaupungin johdolla Pohjanmaan kuntaryhmittymä. Kokeiluissa on hyödynnetty Effector Palvelusetelit -järjestelmää, jonka avulla henkilökohtaisen budjetin osalta yksityisen sektorin palvelutuotannon reaaliaikainen seuranta, asiakaskokemuksen seuranta ja kokeilua koskevan kattavan raportointitiedon kerääminen on ollut mahdollista.

Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan henkilökohtaisen budjetin kokeilujen keskeinen tulos on, että henkilökohtainen budjetti on kokeiluissa kertyneen kokemustiedon perusteella toimiva tapa asiakkaan itsemääräämisoikeuden vahvistamiseen (https://stm.fi/palvelusetelikokeilu). Kokeilutoimijoista osa aikookin jatkaa henkilökohtaisen budjetin käyttöä myös kokeilun päättymisen jälkeen marraskuusta 2019 eteenpäin.

Tietojärjestelmätoimittajan näkökulmasta kokeilut ovat olleet äärimmäisen antoisa kokemus ja tarjonneet erinomaisen tilaisuuden kehittää järjestelmätuotetta tiiviissä yhteistyössä kokeilutoimijoiden ja heidän sidosryhmiensä kanssa.

Haluatko kuulla lisää henkilökohtaisesta budjetista ja sen sähköisestä hallinnoinnista Effector-järjestelmän tuella? Lue lisää www-sivuiltamme https://www.polycon.fi/ratkaisut/palvelusetelit tai ota yhteyttä:

Paula Nieminen, palvelujohtaja, Polycon Oy

puh. 044 253 5530, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.