Uutiset

Peruukit ja rintaproteesit hankitaan nyt ensisijaisesti palvelusetelillä Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri (VSSHP) aloitti Effector-järjestelmän palvelusetelitoimintojen käytön 29.3.2013. Palveluseteleitä myönnetään nyt alkuvaiheessa peruukkien ja rintaproteesien osalta. Ne ovat sellaisia apuvälineitä, joiden valinnassa asiakkaan subjektiivinen kokemus apuvälineestä painottuu eikä ole mielekästä, että kaikille asiakkaille hankittaisiin vain kilpailutuksessa voittanut tuote.

Palveluseteli laajentaa asiakkaan valinnan mahdollisuuksia, kun hän voi hankkia yksilöllisemmän tuotteen maksamalla itse palvelusetelin arvon ylittävän osuuden. Lisäksi asiakkaiden tasa-arvoinen kohtelu paranee, kun kaikki saavat samanarvoisen korvauksen. Palvelusetelin arvoksi on määritelty kilpailutuksen perusteella perusmallisen apuvälineen hinta.

Mikäli asiakas kieltäytyy palvelusetelistä, hän voi saada entiseen tapaan maksusitoumuksen apuvälineestään, jolloin hänelle hankitaan kilpailutuksessa voittanut tuote tarjottuun hintaan ja tuotteen tarjonneelta palveluntuottajalta. Maksusitoumus tehdään myös tapauksessa, jossa asiakkaan yksilölliset ja perustellut tarpeet edellyttävät palvelusetelin arvoa kalliimman peruukin tai rintaproteesin hankinnan.

Palveluseteli parantaa myös palveluntuottajien markkina-asemaa, kun palveluntuottajaksi voi hakeutua jatkuvasti toisin kuin kilpailutuksessa, jossa tehdään hankintasopimus vain harvan toimittajan kanssa. Tämä vaikeuttaa muun muassa uusien toimittajien asemaa, kun he eivät voi päästä sopimustoimittajiksi hankintakauden aikana.

VSSHP hankki viime vuonna alueellisessa apuvälinetoiminnassa mukana olevien kuntien asiakkaille yli 500 peruukkia ja yli 600 rintaproteesia, eli yhteensä noin 1200 apuvälinettä. Palveluseteli on nyt ollut käytössä kuukauden ja sinä aikana hankittiin noin 90 kpl.